Vad tyst det är?

Eller hur? Här händer inte mycket just nu. Det beror på att det händer lite väl mycket på annat håll, så jag hinner inte uppdatera bloggen så ofta.

Under tiden rekommenderar jag att följa mig på Instagram och kanske Twitter istället. Du hittar mig på @fredrikpwinter på båda.

Gott nytt år!

Annons

Augusti = releasemånad

Augusti markerar slutet på semestern för de flesta och brukar kallas för rötmånad, men i år är det snarare ”releasemånad” för mig.

Nog för att semestern är slut snart men än är det lite kvar av sommaren. Och resten av sommaren för mig kommer domineras av release av Olycksfåglar. Den 18 augusti smäller det, med officiell releasedag och någon slags digital intervju med förlaget (mer kommer på Twitter och Instagram, främst). Sedan börjar jag så smått på dagjobbet igen, och 28 augusti är det Stockholms Bokhelg. Jag deltar i samtal med Anna Roos den 28 augusti på temat ”Att bevara en hemlighet” och samma dag är det release-event i Stockholm.

Och sen då? Ja, inget jag vet i releaseväg just nu. Men däremot ska jag ta ett djupt andetag och börja arbeta på allvar med nästa bok. Jag har låtit den vila i bakhuvudet ett tag, pustat ut efter en tuff vår och börjar känna mig redo att sätta mig vid tangentbordet igen.

Så med de planerna ser jag fram emot hösten, när jag kan ägna de mörka kulna kvällarna åt att skriva mer thrillers.

Olycksfåglar

Eftersom det varit tyst här ett tag så tänkte jag helt enkelt bara berätta att Olycksfåglar är klar, bara det sista putsandet för sättning och tryck återstår. Sedan kommer den i augusti 2021!

Och jag kan inte vänta!

Råmanus out the door!

Swish! Där gick första läsbara versionen av nästa bok iväg till testläsare och mina underbara agenter! 77 524 ord och uppskattningsvis 310 sidor i tryck.

Första råmanuset var klart före sommaren. Men jag kan inte bara kasta mig över det igen, jag måste vila från texten och sen läsa den igen så jag kan se om den håller ihop eller inte. Och faktiskt, förutom några saker som blev lite snett, så tycker jag faktiskt att den gjorde det. Men den är såklart inte färdig ännu för det.

Nu väntar jag på vad andra säger, sedan kan jag jobba om den ytterligare ett varv eller två före den är bra nog att lämna till förlaget. Sen blir det ju ännu mer jobb. Fast allt från nu är ju bara kul, för nu går det att se hur den blir bättre för varje runda.

Så snart, snart… Sedan kommer ni att få bekanta er med mina olycksfåglar…

Semester och dags att redigera

Som vanligt vid den här tiden på året har det varit liiite för mycket att göra på dagjobbet. Allt ska bli klart före alla ska på semester. Alla rensar sina skrivbord vilket gör att jag och mina kollegor får det hett om öronen ett tag, före vi kan rensa våra egna.

Men nu har jag stämplat ut, så gott det går med mitt jobb. Så nu ska jag gömma mig från det mesta några veckor, ägna mig åt segelflygande, träning och att komma ikapp läshögen och alla serier på Netflix…

Fast jag ska inte bara slöa. Det är dags att läsa igenom mitt råutkast till nästa bok och sätta igång med redigering. Jag har ingen skarp deadline just nu, men ambitionen är att ha ett hyfsat utkast klart till testläsare och agenturen efter sommaren.

Ha en fin sommar, så blir det mer blogg och nyheter i höst!

Intervjuer

Mitt i allt annat så har jag blivit intervjuad en del de sista dagarna. Och några intervjuer är planerade, så det kommer fler. Men jag tänkte länka till två här.

Tisselskogs-Companiet gjorde en mail-intervju med kul frågor om filmer jag gillar m m, se här.

Och så var jag med en snutt på Radio! P4 Väst intervjuade via webben, i en rätt snitsig webblösning. Kändes lite udda att sitta i soffan hemma och ändå känna sig som i en radiostudio, med medlyssning och allt!

Den hittar du här. Börja lyssna ca 1 timme och 20 minuter in i programmet.

Och nu ska jag intervjua mig själv (!) framför kameran hemma i läshörnan. Mitt förlag vill lägga ut små hemmagjorda filmer med alla författarna, så det ska bli kul!

Reaktioner och recensioner

Som författare är det alltid svårt att veta hur man ska förhålla sig till recensioner och andra läsarreaktioner. Den enda självklarheten är väl att inte gå i debatt med recensenter som har kritik. Det blir snabbt fel…

Men än så länge har jag snarare det motsatta problemet! Alla recensioner och reaktioner på Grävlingen jag sett av bookstagrammers, bloggare och andra på nätet har varit översvallande positiva! Jag blir så glad att jag svallar över!

Hur mycket jag än själv vill skrika ut min glädje på sociala medier och vidarebefordra varenda positiv kommentar till resten av världen, så vill jag inte trötta mina följare med allt. Jag kanske är lite för blyg helt enkelt. Så jag skickar hjärtan och uppskattande ord till alla er som läst och gillat istället och litar på att era följare ser alla fina ord om boken och vill läsa.

Men en sak kan ni vara säker på, alla ni som läst Grävlingen och berättar för världen hur bra ni tycker den är: Var och en av er förgyller mina dagar mer än ni anar. För det är jag evigt tacksam.

Bokrelease under ”rådande omständigheter”

Världen är sig inte lik. Den rådande pandemin ställer allt på ända och alla måste göra sitt för att så få som möjligt drabbas. Jag tänker på alla som kämpar i sjukvården, på alla som själva blivit sjuka eller vars nära är det, och på alla som ser sina jobb och verksamheter hotas. Låt oss göra allt för att det här ska få ett snart slut och sedan återvända till något mer normalt, förhoppningsvis lite klokare på köpet.

Samtidigt sitter jag här och släpper en bok, som jag såklart vill att alla ska vilja läsa och glädjas över. Hade det inte varit för ”rådande omständigheter” hade jag bjudit in till releasefest, men fick istället med tungt hjärta ställa in ännu en bokning för restauranten jag skulle haft den i. Även den planerade ”smygreleasen” med signering på SF-bokhandeln fick ställas in.

Istället bjuder jag in alla som vill till ett digitalt releasevent för Grävlingen på Facebook. Så gå in där och leta upp mitt event den 15 april! Jag tänkte se till att det blir nästan samma känsla som på en ”riktig” release, framför era egna skärmar hemma i soffan. Välkomna!

Nitpicking

Vad gjorde du i helgen då?

Jo, jag läste Grävlingen en gång till och letade småfel här och där. Så nu är Korrekturet snart klart, sen går den till tryckeriet!

Ser så fram emot att få hålla den i handen! Snart…

Omställning

Att skriva är en ständig utmaning. Vissa dagar flyter det, andra inte. Och ibland måste en skifta fokus på ett sätt som kräver tid.

Den sista tiden har jag fokuserat stenhårt på redigering av Grävlingen. Nu är redigeringsfasen över och allt som återstår för mig är korrektur, så snart korrekturläsaren återkommer. Sedan är det liksom ur mina händer och på väg till tryck.

Under tiden har jag börjat med vad jag tänker ska bli nästa manus. Nästa bok, om allt går som det ska. Men den har sina egna utmaningar, precis som varje bokprojekt har. Dessutom kämpar jag med omställningen mellan att gräva ned mig i detaljerna kring Grävlingen till att försöka skriva första skräputkast på den nya. Det är inte lätt. Men det ska gå. Det har gått förut.

För ett och ett halvt år sedan, när Grävlingen precis var ”klar” i första utkast så kändes det oöverstigligt att få den till något värt att publicera. Nu är den nästan klar. Vi får väl se hur det ser ut i mars 2021 med det jag håller på med nu.