Yes, but no and!

Janina Kastevik (@bladdrabladdra, som bloggar här) kommenterade mitt inlägg från i går, när jag bävade inför ”mitten” i mitt pågående WIP.

Hon påminde om ”try-fail-cycles”, som ofta nämns på podden Writing Excuses. Kolla in den på t ex iTunes eller här, det är en riktigt bra podd för alla som skriver och särskilt alla som skriver fantastik i någon form. Konceptet förklaras så klart bäst där, men kort så är det en slags metod för att visa karaktärsutveckling genom att låta karaktärer försöka och på olika sätt misslyckas med vad de gör. Det gör det helt enkelt mer tillfredsställande när de till slut lyckas, eftersom de då förtjänat sin seger.

Rätt hanterat så bygger det både spänning och sympati för karaktärerna. Men som alla andra metoder så krävs lite känsla när man använder dem, så det inte blir mekaniskt. Ett bra sätt, också från Writing Excuses, är att inte bara använda misslyckanden utan lägga till vad som ser ut som lyckade försök, men som på något sätt gör läget ännu svårare. Tänk ”yes, but no and”. En varning bara: Börjar du leta efter exempel på ”yes, but no and” i det du läser eller ser på film så kommer du snart att se att det kryllar av dem!

Jag har tänkt en hel del på just struktur kring den fruktade mitten i böcker på sistone, särskilt som det mesta av en bok ju faktiskt består av just det där otäcka mittpartiet. Det är nog när det är dags att skriva det som de flesta ger upp sina projekt. För helt ärligt, det är inte lika kul att tröska sig igenom bokens vardag mitt i handlingen som vad det är att fila på de kittlande första meningarna eller det stora klimaxet på slutet.

Men hur spännande blir klimaxet om det kommer direkt efter första meningen?

Hur som helst, trots funderande på skrivtips och bloggande så blev det nästa tusen ord och ett kapitelutkast även i kväll.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s