Ordning i kaoset

Eftersom jag försöker få ordning i kaoset som på finsvenska kallas ”min kreativa process” så blev det ett blogginlägg istället för att just jobba med den där kreativa processen.

Hur ligger det till med det då? Jo:

Hur jag vill jobba

Handlingen, hela vägen från start till slut och komplett med viktiga plot points och vändningar, ska vara snyggt sammanfattad (a) i en analys i Numbers (så att allt kan följas i prydliga rutor), (b) i snärtiga synopsis, kapitel för kapitel, i ett vackert pärlband längst ut till vänster i Scrivener (viktiga kapitel får en flagga som ikon istället för den vanliga) och (c) i ett snyggt pitchdokument som man kan läsa och inspirera sig själv med när det går trögt. Självklart är alla karaktärer uppskissade i egna små dokument och alla platser är noga planerade med kartor där det behövs.

Sedan skriver jag disciplinerat ett kapitel per kväll, kanske med undantag för fredag (myskväll) och lördag (myskväll i repris). Ett kapitel snittar på kanske 3000 ord.

Hur det blir i praktiken

Jag försöker planera och sätta allt i en fin struktur. Det går sådär, blir mest små snuttar som landar en i taget i ett rörigt och ostrukturerat dokument. Då och då planerar jag några kapitel i rad, en del av dem med saker som ska hända om en evighet i storyn. Jag tror att jag vet ungefär vad som ska hända, och kanske hur det ska sluta. Men det beror på om karaktärerna gör som jag vill på vägen dit, vilket de bara gör i bland och först efter att jag straffat dem genom att stryka hela kapitel där de springer iväg i fel riktning. Efter att jag strukit sånt så surar de på mig flera veckor och vägrar göra något alls.

Och precis som vanligt så glömmer jag att skriva ner de bästa idéerna, så jag hinner glömma av dem före jag får nytta av dem. För att trösta mig så övertygar jag mig själv att de nog inte var så bra som jag trodde eftersom de allra bästa idéerna inte går att glömma. Eller hur?

Slutsats

Självklart ägnar jag mängder med tid åt att planera, strukturera och researcha saker. Självklart blir det mycket bättre av att göra det. Och självklart, även om jag gör det mer och mer med tiden så borde jag bli ännu bättre på det.

Men hur det än är med den saken så är det viktigaste för mig är att jag tror på min story och litar på mina karaktärer. När jag gör det så flyter det på och blir som jag vill till slut. Nästan, i alla fall.

Annons

2 svar till “Ordning i kaoset

  1. Känner igen det där. Att fastna i research och planering. Ett tips kan vara att bestämma sig för att sätta igång att skriva, sätta en äggklocka på 20 min och bestämma sig för att man inte får göra något annat än att skriva under tiden klockan tickar. Testa. Det funkar för mig. 🙂

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s