Rapport från Författardagen

Kulturhuset i TrollhättanI dag höll jag mitt första framträdande som författare ”utan skyddsnät”. Alltså, utan att ha sällskap av Linda och/eller någon från förlaget, som på bokmässan.

Jag var på författardagen i Trollhättan, som Författarcentrum Väst och Kultur i Väst arrangerat. Dagen började med ett föredrag av Lawen Mohtadi. Hon pratade om sin bok om Katarina Taikon. Jättespännande, trots att jag inte har någon direkt relation varken till Katarina Taikon eller hennes böcker om bl a Katitzi.

Sedan skulle totalt 6 författare (varav två duos) presentera sig och sina verk på 12 minuter, däribland jag. Linda kunde tyvärr inte vara med, eftersom hon var i Danmark med sitt jobb på radion.

Först höll Ulf Lindström ett riktigt bra anförande om sin bok Jobs Bok, Borås och vikten av högläsning. Han läste ett avsnitt som en riktig skådis. Proffsigt! Sedan tog Mikael Thörnqvist över och pratade om sina fotbollsböcker om tjejer i serien Bollkänsla. Han hade snygga bilder och hade hittat en lucka i genren ”fotbollsböcker” som han kunde fylla genom erfarenheter som fotbollstränare för ett tjejlag. Jättespännande! Linn Hansén läste fräck poesi från sin senaste bok, riktigt coolt faktiskt, och jag är svårsåld på poesi.

Så fortsatte det. Sassa Buregren pratade om Drömkatt, med jättevackra bilder inspirerade från Island och helt plötsligt var det min tur!

Då hade jag hunnit bli rätt nervös av att alla var så bra och hade dessutom insett att jag planerat mitt föredrag för snålt, som om det skulle vara fem minuter, inte tolv. På fem minuter hinner man ju knappt säga vad man heter, tänkte jag, som är van vid att hålla föredrag om en massa juridik. Men i det här sammanhanget insåg jag att mitt material var på gränsen till kort, trots miniskrivövning och högläsning ur ”Bingo”. Gulp.

Så jag fick brodera ut lite. Det gick bra, förutom att mitt försök till miniskrivövning störtdök när ingen i publiken kom med något bidrag. Övningen lånade jag delvis från den som Linda och jag körde på bokmässan. (Beskriv döden med ett adjektiv, använd det sedan i en mening.) Av tidsskäl ändrade jag dock lite. Jag ville illustrera  vår karaktär Göran/Dödens kluvna personlighet genom att fråga hur döden skulle känna om man beskrev honom med det ordet. All heder till damen som till slut beskrev döden som ”fridfull”. Du räddade mig, även om det inte blev riktigt den effekt jag hoppades åstadkomma… Note to self: Planera miniskrivövningar bättre nästa gång!

Efteråt blev jag intervjuad av lokaltidningen, TTELA. Det gick rakt igenom jättebra.

Totalt sett är jag riktigt nöjd med dagen, särskilt som jag var nybörjare deluxe. Nu kan det bara bli bättre till nästa gång!

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s