Fanfic

Warnings: FEMSLASH, MCD.

Om du läser fanfic (fan fiction) så förstår du nog direkt vad som menas med ovanstående.

Fan fiction är fansens egna historier om favoritkaraktärer i litteratur och film. Harry Potter, Star Trek och Twilight har mängder av fan fiction omkring sig, som parallella universum till originalen. Fanfic är stort. Det skrivs väldigt mycket, av varierande stil och kvalitet. Ibland nära originalen i stil och handling, ibland längre ifrån.

Fanfic läggs ut på nätet, på särskilda sajter där man kan posta sina verk, läsa andras, recensera och kommentera direkt. När man söker på verken så hittar man oftast en sammanfattning och ibland sökbara taggar, t ex femslash eller MCD.

Alla känner väl till Fifty Shades of Grey, eller Femtio nyanser av honom som det blev på svenska? Då vet ni kanske också att E L James ursprungligen skrev böckerna som fan fiction till Twilight. Men när det blev dags att ge ut dem ”på riktigt” så fick man ändra en del, rensa ut vampyrerna och byta namn på karaktärerna. Stephanie Meyer och förlaget som ger ut Twilight gav inte tillstånd till en publicering av E L James ”variant”. Men i ny form, utan vampyrer, gick det ju ganska bra ändå.

Tillstånd? Eftersom jag ju är jurist också så måste jag ju prata lite juridik här på bloggen någon gång, bara lite. Böcker omfattas som bekant av upphovsrätt. Upphovsrätten är inte ett idéskydd, utan ett skydd för en viss utformning av ett verk. Upphovsrätten ger skydd mot framställning av exemplar av verket eller olika former av tillgängliggörande för allmänheten av verket, till exempel på Internet. Den som bearbetar någons verk (till exempel genom att skriva om det till filmmanus eller översätta det till ett nytt språk) får visserligen sin egen upphovsrätt till den versionen, men måste ha den ursprungliga upphovsmannens samtycke för att få göra något med den. Att däremot i fri anslutning till verket åstadkomma ett nytt, självständigt, verk kräver inte sådant samtycke.

Utan att spekulera mer i hur nära Twilight som E L James låg så ser man snabbt att det mesta i fanfic balanserar någonstans på den ljusare delen av gråskalan mellan s k beroende verk och sjävständiga verk. Många fanfics byter t ex ut namnen på karaktärerna.

Oavsett hur det är med juridiken så är fanfic ett bevis på att originalet är så populärt och omtyckt att fansen inte nöjer sig med vad som finns, utan själva ger sig in och skapar mer. Är inte det häftigt? Att inspirera sina läsare så mycket! En del författare, bland dem J K Rowling, sägs mer eller mindre uppmuntra fansen att skriva fanfic. Jag skulle själv känna mig hedrad om mina böcker gav upphov till fan fiction.

Jag läser själv väldigt lite fanfic, men jag kan inte låta bli att fascineras. Mentaliteten hos de som skriver stämmer så väl in på min egen. Drivkraften för att skapa de där historierna som man själv önskade hade funnits blir så stark att man sätter sig ner och skriver dem själv. De som skriver fanfic ”lånar” andras karaktärer och skapar egna berättelser runt dem, men många hade lika gärna kunnat skapa egna karaktärer  om de hade velat. Det ena är inte bättre än det andra, bara nyanser av samma vilja att skriva. Att vilja berätta en historia. Det finns så mycket kreativitet där ute, och inga historier föds ur ett vakuum. Alla inspireras av något.

Just det… FEMSLASH ovan betyder att berättelsen innehåller romantiska förhållanden mellan kvinnliga karaktärer (förkortat från female / female). Om det står ”bara” SLASH så är det istället romanser mellan manliga karaktärer. Det förekommer väldigt mycket pairing i fanfic, d v s förhållanden. För det mesta är det karaktärer som kanske inte är ett par i ursprungsberättelsen som paras ihop. MCD betyder Major Character Death – man slår ihjäl någon annars viktig karaktär. Termerna är på engelska eftersom det mesta fanfic är på engelska, men det finns även svenska siter.

Läser du fanfic? Vad tycker du om det? Berätta gärna här!

Tack till min ”fanfic-konsult” Jennifer, vars frekventa fanfic-läsning på mobilens miniskärm inspirerat till detta inlägget.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s