Skriva som projekt

Den största bristvaran för en författare är tid. Särskilt för en debutant, som jag. Man måste jonglera tid att skriva med tid att jobba och tid att läsa. För möjligheten att ägna all sin tid åt att skriva (och läsa) finns inte. I alla fall inte på lång tid ännu, om någonsin.

Men ibland får man tid till eftertanke. Jag var på en kort resa och hann tänka en del. Framförallt ägnade jag ledig tid åt kommentarerna i Lindas och min redaktörs första redigeringsbrev till vår uppföljare, men nästan lika mycket åt just hur man ska göra för att få mer tid att skriva.

Givetvis går det inte att få mer tid, rent fysiskt. Men man kan planera sin tid bättre. Se skrivandet som ett mer tydligt projekt, inte lika mycket som en hobby som får ta den tid den vill (OK, den tar redan tagit väldigt mycket tid på nätterna som det är!). Jobba ännu mer strukturerat, med erfarenheter från dag-jobbet som jurist som författarknep.

”Förr i tiden”, när man planerade stora utvecklingsprojekt inom mjukvaruutveckling, så gjorde man en stor plan för projektet i början och sedan jobbade man mot det där målet. Man ändrade helst så lite som möjligt under tiden.  Numera jobbar man ofta med s k agila modeller, som i princip betyder att man har ett mindre klart mål och jobbar i korta ”sprintar” som medger förändring hela tiden. Det ska bli bättre så, i alla fall i teorin.

Faktum är att det finns rätt stora likheter mellan stora utvecklingsprojekt och att skriva en bok. Man kan sätta upp målen från start och sedan ta sig fram dit, utan att ändra så mycket. Eller så kan man skriva en bit i taget, såsom man känner att den biten ska vara. Jag tror att sanningen ligger någonstans mittemellan, som vanligt. Men jag inser att jag för det mesta skrivit mina böcker rätt så mycket enligt den ”gamla” modellen och först på sistone, med Linda, skrivit mer enligt den ”nya” modellen. Och det går faktiskt bättre.

Just nu har jag tre projekt i huvudet. Uppföljaren och två till som får vara hemliga än så länge. Självklart ligger allt  fokus på uppföljaren, men vill jag komma långsamt framåt med (något av) de andra under tiden. Det går inte att fokusera på tre projekt, det är bara att glömma. Men om man lånar lite tankar från agil utveckling, och skriver fokuserat på ett projekt i taget under en viss given tid, så kanske… Jag tänker i alla fall testa… En månad i taget, ett kapitel per kväll, på varje projekt. I alla fall tills jag får klart vilket projekt som blir nästa heltidsfokus i alla fall.

Vi får se hur det går!

PS: Ni som gillar juridik kring IT-utveckling, läs gärna min kollega Lars Arrheds blogginlägg om detta här.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s